5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

turbidityКаламутність відноситься до органолептичних показників води. Сама по собі вона не має впливу на здоров'я, але може перешкоджати дезінфекції та забезпечити середовище для росту мікроорганізмів. Зазвичай може вказувати на наявність організмів, що викликають захворювання. Ці організми включають бактерії, віруси та паразити, які можуть викликати такі симптоми, як нудота, судоми, діарея та пов'язані з цим головні болі.

Мутність — це оптичне визначення чистоти води. Мутна вода може бути темною або інакше забарвленою, що впливає на фізичний вигляд води. Вимірювання мутності часто використовується як показник якості води на основі чіткості та розрахунку сумарних суспендованих речовин у воді.

Дослідження за цим напрямком:

Санітарно-хімічний аналіз якості питної води

Помутніння води базується на кількості світла, розсіяного частинками у водній колонці. Чим більше часток, що присутні, тим більше світла, який буде розсіюватися. Таким чином, мутність та сумарні суспензійні речовини пов'язані між собою. Проте мутність не є прямим вимірюванням сумарних суспендованих матеріалів у воді. Замість цього, як міра відносної ясності, частота помутніння вказує на зміну концентрації суспензійних твердих речовин у воді без точного визначення кількості твердих часток.

Мутність може походити з суспендованих відкладень, таких як мул або глина, неорганічні матеріали або органічні речовини, водорості, планктон. Крім цих суспендованих твердих речовин, мутність може також включати кольорову розчинну органічну речовину, флуоресцентну розчинену органічну речовину або інші барвники.

Ця зміна кольору часто зустрічається в болотах, водно-болотних угіддях або інших водоймах з великою кількістю розпаду рослинності у воді. Це може призвести до того, що вода з'явиться червоною або коричневою, в залежності від типу рослини або листя, які присутні у воді. Розчинені речовини можуть бути занадто малими, щоб бути підрахованими у концентрації суспендованих твердих речовин, але вони як і раніше є частиною вимірювання мутності, оскільки вони впливають на прозорість води.

Інші матеріали за цим напрямком:

Чи можна пити воду з великим вмістом поліфосфатів?

Чи можна пити воду з великим вмістом срібла?

Чи можна пити воду з великим вмістом нітратів?

Чи можна пити воду з великим вмістом магнію?

Чи можна пити воду з великим вмістом нікелю?

Чи можна пити воду з великим вмістом кальцію?

Чи можна пити воду з великою кількістю цинку?

Чи можна пити воду з великим вмістом кобальту?

Чи можна пити воду з великим вмістом заліза?

Небезпека вмісту хлору у питній воді

Вживання води з вмістом формальдегіду

Чи можна пити воду, яка місить нафтопродукти?

Безпечний вміст хрому у воді

Накопичення алюмінію у питній воді

Перевищення норми силікатів у воді

Формальдегід у питній воді

Озон при проведенні дезінфекції води

Чи можна пити забарвлену воду?

Неприємний запах питної води

Суспендовані частинки поглинають тепло від сонячного світла, роблячи мутну воду теплішою, а отже зменшуючи концентрацію кисню у воді (кисень розчиняється краще у більш холодній воді). Деякі організми також не можуть вижити в теплій воді.

Надмірна каламутність в питній воді є естетично непривабливою та може становити проблему для здоров'я. Якщо мутність не ліквідувати, вона може сприяти збільшенню кількості патогенів у системі розповсюдження, що може призвести до спалахів захворювань на водні хвороби. Хоча каламутність не є безпосереднім показником ризику для здоров'я, численні дослідження свідчать про тісний зв'язок між видаленням мутності та видаленням найпростіших частин. Частки каламутності забезпечують «притулок» для мікробів. Вважається, що мікробні прикріплення до матеріалу частинок сприяють виживанню мікробів.

Популярні матеріали: