5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

grapeВиноград та черешня — теплолюбні фруктові дерева, які схильні до перепадів температури навколишнього середовища. Проте нині вже й існують морозостійкі сорти як винограду, так і черешні. Головне, щоб в ґрунті була необхідна кількість повітря, води, поживних речовин та підтримувалась певна температура.

З метою визначення ступені забрудненості ґрунтів спеціалісти Судової експертизи України проводять хімічний аналіз ґрунту. Дослідження ґрунту містить основні показники забрудненості та родючості. На прикладі розглянемо підготовку ґрунту для посадки черешні та винограду.

Як здійснюється підготовка ґрунту для посадки черешні?

Черешня вимоглива до родючості ґрунту, тому місце для посадки потрібно перекопати на глибину лопати та викопати об'ємну, глибоку яму (100х100см) та насипати в неї ґрунтову суміш з таким складом:

- земля дернова (листова) — 2 відра;
- зола деревна — 1 л;
- калійне добриво — 1 л;
- суперфосфат — 3 кг;
- амонію сульфат — 2 кг;
- перегній — 3,5 відра.

Також вносять наступні добрива для підзолистих ґрунтів:

- мінеральні добрива: фосфор по 15-20 г на м², калій по 20-25 г на м².

- на важких ґрунтах з Ph нижче 4,5 вносять по 750-90 г вапна на м², на легких суглинках — від 200 до 500 г на м² в залежності від кислотності субстрату. Однак для чорноземів кількість компосту і калію зменшують в два рази, а кількість фосфору збільшують до 20-25 г на м².

Як здійснюється підготовка ґрунту для посадки винограду?

Перед обробітком у ґрунт, аби збагатити його поживними речовинами вносять перегній або гній із розрахунку 30-40 кг на 10м² площі при культурі винограду на чорноземах і 60-80 кг при вирощуванні його на пісках. Перед внесенням на чорноземах до гною додають 0,6-1 кг суперфосфату з розрахунку на 10м², а на кислих ґрунтах — 1-1,5 кг фосфоритної муки. Добрива перемішують із землею і засипають на глиб. Для росту винограду проводять додаткове внесення органіки в ґрунт – компосту, гумусу, перегною, з розрахунку 30 кг на яму з додаванням суперфосфату 500-700 г.

Основні поживні речовини, які повинні бути в ґрунті:

- азот (елемент білків для росту пагонів);

- фосфор (скорочує вегетацію, прискорює дозрівання грон);

- калій (стимулює обмінні процеси, підвищує морозостійкість);

- магній (синтез хлорофілу, через дефіцит виноградного листя починають жовтіти);

- кальцій (надає ягодам ароматичності);

- залізо (утворює хлорофіл).

Відтак якість та врожайність винограду й черешні залежать від типу ґрунту ділянки. Фізичні властивості, хімічний склад, обробка ґрунту є підсумком факторів, що впливають на рослину. Вибирати ділянку землі для вирощування потрібно там, де ґрунт має хороші показники.

Корисна інформація: